Prognoza Meteo

Locuri pe care le-ati vizitat sau care le aveti in plan. Starea drumurilor
Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Vin Ian 20, 2017 9:07 pm

Prognoza meteo: cum va fi vremea. Unde lovesc ninsorile, în ce regiuni va fi ger pătrunzător, de când se încălzeşte

http://adevarul.ro/locale/calarasi/prog ... ml?ref=yfp

După valul de ninsori viscolite, vremea continuă să se răcească accentuat. Va fi ger cumplit în majoritatea regiunilor, temperaturi sub minus 25 de grade, în special noaptea şi dimineaţa, iar ninsorile vor continua în toată ţara. De duminică, începe să se încălzească uşor.

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a actualizat prognoza pentru următoarele două săptămâni, pe regiuni geografice. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Vineri, 20 ianuarie, vremea se va menţine deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea în cea mai mare parte a ţării. Conform meteorologilor, temperaturile maxime vor fi cuprinse între -9 grade în estul Transilvaniei şi 2 grade în dealurile de Vest, iar cele minime se vor situa între -24 de grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi -4 grade în Moldova. Si sâmbătă, chiar la orele amiezii, valorile termice vor rămâne sub mediile multianuale în sud, în timp ce în restul teritoriului acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.
De duminică, începe să se încălzească uşor, însă dimineaţa, în special în sud, sud-vest şi în centru, gerul va persista. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 şi 4 grade, iar cele minime între -13 şi -2 grade, uşor mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei.

În Muntenia cresc temperaturile

Prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de o vreme în general rece, cu precădere în perioada 19-20 ianuarie când nopţile vor deveni geroase. Astfel, temperaturile maxime vor fi, în medie, de -4...-1 grad, iar cele minime de -14...-7 grade. După data de 23 ianuarie se estimează o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor, acestea urmând a se situa în jurul mediilor climatologic specifice în ultima decadă a lunii ianuarie, cu valori diurne de -1...4 grade şi nocturne de -8...-3 grade, mediat pe regiune. În primele zile ale intervalului de referinţă va ninge în general moderat cantitativ. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte din nou în perioada 25-29 ianuarie.

Ger cumplit în Transilvania

Vremea rece va persista pe parcursul primei săptămâni, când în timpul nopţilor va fi ger, mai intens în 20 şi 21 ianuarie. Temperaturile maxime vor fi în medie de -8...-3 grade, iar cele minime de -18...-10 grade. După data de 24 ianuarie, sunt estimate valori termice în creştere treptată ce se vor apropia de normele climatologice ale ultimei decade din ianuarie, ziua între -2 şi 3 grade, iar noaptea între -10 şi -5 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse va fi în creştere după 25 ianuarie. Până la această dată, izolat vor fi ninsori slabe.

Valori foarte scăzute în Moldova

În prima săptămână de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori foarte scăzute, chiar sub limita gerului în cursul nopţilor. Astfel, se vor înregistra maxime de -8...-4 grade şi minime de -17...-10 grade, mediat pe regiune. După data de 22 ianuarie se estimează o creştere treptată a temperaturilor, cu tendinţa de apropiere de normele climatologice, maximele urmând a se situa în ecartul de -1...4 grade, iar minimele între -8...-2 grade, în medie. În primele zile vor fi ninsori slabe în sudul regiunii, apoi probabilitatea pentru precipitaţii locale la nivelul întregii zone va fi mai mare în perioada 25 - 27 ianuarie.

Ninge moderat în Oltenia

Vremea rece va persista pe parcursul primei săptămâni, când în timpul nopţilor va fi ger, mai intens în 19 şi 20 ianuarie. Temperaturile maxime vor fi în medie de -6...-2 grade, iar cele minime de -14...-6 grade. După data de 24 ianuarie, sunt estimate valori termice în creştere treptată ce se vor apropia de normele climatologice ale ultimei decade din ianuarie, ziua între -1 şi 4 grade, iar noaptea între -9 şi -3 grade. În primele zile ale intervalului de referinţă va ninge în general moderat cantitativ. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte din nou în perioada 25-29 ianuarie.

Precipitaţii în Banat

Prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de o vreme în general rece, cu precădere în perioada 19-20 ianuarie când nopţile vor deveni local geroase. Astfel, temperaturile maxime vor fi, în medie, de -3...1 grad, iar cele minime de -10...-6 grade. După data de 23 ianuarie se estimează o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor, acestea urmând a se situa peste mediile climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie, cu valori diurne de 2...6 grade şi nocturne de -6...0 grade, mediat pe regiune. În primele zile ale intervalului de referinţă va ninge. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte din nou în perioada 25-29 ianuarie.

Fulguieli în Crişana

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză vremea va fi rece, în special dimineaţa şi noaptea, când în mare parte a regiunii va fi ger. Astfel, se vor înregistra valori diurne de -3...0 grade şi nocturne de -12...-8 grade, în medie regională. După data de 23 ianuarie este estimată o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor până la valori apropiate de norma climatologic specifică, cu medii ale maximelor de 0...5 grade şi ale minimelor de -6...-1 grad. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte spre sfârşitul intervalului de referinţă, după 25 ianuarie, până la acea dată fiind posibile doar fulguieli trecătoare.

Frig în Maramureş

În prima săptămână de prognoză vremea se va menţine rece, în special în cursul nopţilor şi al dimineţilor, când va fi ger. Se vor înregistra, în medie regională, valori maxime de -5...-2 grade şi minime de -16...-10 grade. O creştere treptată a temperaturilor, cu tendinţă de apropiere de normele climatologice, este estimată pentru cea de-a doua săptămână, atunci când maximele vor fi de -2...2 grade, iar minimele de -8...-4 grade, în medie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte spre sfârşitul intervalului de referinţă, după 25 ianuarie, până la acea dată fiind posibile doar fulguieli trecătoare.

Nopţi geroase în Dobrogea

Prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de o vreme în general rece, cu precădere în perioada 19-21 ianuarie când nopţile vor deveni local geroase. Astfel, temperaturile maxime vor fi, în medie, de -3...0 grade, iar cele minime de -12...-6 grade. După data de 23 ianuarie se estimează o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor, acestea urmând a se situa în jurul mediilor climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie, cu valori diurne de 2...6 grade şi noctune de -6...0 grade, mediat pe regiune. În primele zile ale intervalului de referinţă va ninge moderat cantitativ. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte din nou în perioada 25-29 ianuarie.

Ninsori la munte

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză vremea va fi rece, geroasă mai ales dimineaţa şi noaptea. Astfel, se vor înregistra valori diurne de -10...-4 grade şi nocturne de -18...-10 grade, în medie. După data de 23 ianuarie este estimată o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor până la valori apropiate de norma climatologic specifică perioadei, cu medii ale maximelor de -4...2 grade şi ale minimelor de -12...-6 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte după data de 26 ianuarie.



Eu folosesc pentru informare, un site cu prognoza pt 10 zile, care se actualizeaza zilnic, destul de ok:

http://vremea.ido.ro/Iasi.htm


Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Mie Feb 01, 2017 6:44 pm

http://adevarul.ro/locale/calarasi/prog ... ml?ref=yfp

Prognoza meteo: ce vreme se anunţă. În ce regiuni loveşte un val de aer cald, unde mai ninge, ce ne aşteaptă în februarie

Deşi ceaţa, chiciura şi fulguielile uşoare nu lipsesc din peisaj, vremea începe să se încălzească la mijlocul săptămânii. Meteorologii prognozează temperaturi pozitive, de 9 grade Celsius în sud-estul ţării şi chiar 13 grade în Banat şi Crişana.


Începând de miercuri mercurul din termometre începe să depăşească limita de zero grade în mai multe zone din ţară. Conform meteorologilor, chiar dacă temperaturile vor creşte uşor faţă de intervalul precedent, vremea va fi rece încă în cea mai mare parte a ţării, local geroasă dimineaţa şi noaptea în centru şi sud. La deal şi de munte cerul va fi variabil, dar în zonele joase de relief, în special cele din sud, va fi nebulozitate joasă sau ceaţă cu depunere de chiciură şi, trecător, fulguieli. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -5...-4 grade în zonele cu ceaţă persistentă din sud şi 8...9 grade în Dealurile de Vest, iar cele minime se vor situa, în general, între -13 şi 1 grad.

Anomalii termice

Joi, încălzirea va fi mai accentuată, mai ales la deal şi munte. Cerul va avea înnorări în vestul şi nord-vestul ţării, unde local şi temporar va ploua slab, iar în sud şi est vor fi nori joşi sau ceaţă şi, trecător, burniţă sau fulguieli. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 grade în zonele cu ceaţă persistentă din Lunca Dunarii şi 11 grade în dealurile Banatului, iar cele minime se vor situa, în general, între -8 şi 2 grade. Sfârşitul de săptămâna aduce mai degrabă vreme de primăvară. Va continua să se încălzească în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales la deal şi la munte, unde va fi mai cald decât în mod obişnuit la începtului lunii februarie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte la sfârşitul intervalului în jumătatea vest a ţării, iar în zonele joase de relief, local, va mai fi ceaţă.

Cald în sud, frig în restul ţării

Din punct de vedere termic, meteorologii anunţă că ultima lună de iarnă - februarie 2017 se va apropia de normalul perioadei, cel puţin în sudul ţării. În restul regiunilor, va fi mai frig decât în mod normal. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), temperatura medie în luna februarie va avea valori apropiate de normalul climatologic în regiunile sudice, sud- estice şi local în cele vestice şi în general sub normă în restul teritoriului. Specialiştii în meteorologie spun că înainte de 7 februarie nu sunt şanse să avem precipitaţii, însă vremea nu este cea mai potrivită pentur culturile agricole. După această dată vor apărea precipitaţii ce vor avea o tendinţă spre excedent în centrul şi local vestul ţării, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice. Temperaturi de 13 grade În următoarele două săptămâni, vremea se va încălzi accentuat, ajungând chiar la maxime de 13 grade Celsius în Banat şi Crişana, iar precipitaţiile vor fi slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariţie atât în primele zile din februarie, cât şi în cursul săptămânii viitoare, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 30 ianuarie - 12 februarie 2017.

Vreme bună în Banat

În Banat, vremea va fi rece la începutul intervalului, cu medii termice de 2 — 3 grade ziua şi între—7 şi—6 grade noaptea. Pe de altă parte, în perioada 1-4 februarie, se va resimţi un proces de încălzire treptată ce va determina maxime diurne de 12 — 13 grade şi minime nocturne de 1 — 3 grade. Ulterior, până spre 7 februarie, valorile termice vor scădea de la o zi la alta, spre valori normale pentru această perioada a anului, respectiv temperaturi maxime de 7 — 8 grade şi minime între—1 şi 0 grade, medii ce se vor menţine aproximativ constante până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru precipitaţii la nivel local şi, în general, slabe cantitativ, va fi mai mare în jurul datei de 1 februarie şi în intervalul 5 — 10 februarie.

Variaţii termice în Crişana

În Crişana, media temperaturilor maxime va creşte, de la aproximativ 3 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până la 13 grade pe 4 şi 5 ianuarie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă. Între 5 şi 7 februarie, vremea se va răci treptat, valorile termice devenind apropiate de normele perioadei, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 7 — 8 grade, în jurul căreia se vor menţine până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare, media temperaturilor minime fiind în creştere de la—7 grade, la începutul intervalului, până spre 3 grade, în intervalul 4 — 6 februarie. O uşoară răcire va avea loc ulterior, fapt care va determina scăderea temperaturii spre valori medii apropiate de normele perioadei, de 7 — 8 grade, ziua, şi—2 până la zero grade noaptea, ce se vor menţine relativ constante între 7 şi 13 februarie. Precipitaţii, în general slabe şi pe arii restrânse, sunt prognozate în intervalele 31 ianuarie — 2 februarie, respectiv 5 — 10 februarie.

Rece în Transilvania

În Transilvania, primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme rece, cu medii termice diurne de zero grade Celsius şi nocturne de la—12 la—10 grade Celsius. Începând cu 1 februarie, regimul termic va marca o creştere, astfel încât, între 4 şi 6 februarie, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 8 — 9 grade şi minime de aproximativ—2 grade, în medie. În a doua săptămână a intervalului de prognoză, mediile temperaturii aerului nu vor avea variaţii importante, vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic şi vor avea valori de 5 — 6 grade ziua şi între—5 şi—3 grade noaptea. Precipitaţii slabe, trecătoare, se vor semnala izolat în jurul datei de 2 februarie, iar ulterior probabilitatea va fi în creştere în intervalul 6 — 10 februarie.

Temperaturi normale pentru această perioadă

În Maramureş, până pe 4 — 5 februarie, temperaturile diurne vor fi în creştere, de la o medie regională de un grad Celsius până la 9 — 10 grade, iar minimele nocturne vor avea o evoluţie similară, crescând de la—8 grade la 0-1 grad, în prima săptămână a intervalului de prognoză. Debutul celei de-a doua săptămâni va fi caracterizat de o răcire a vremii, care va determina ulterior un regim termic apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Astfel, între 7 şi 12 februarie, vor fi temperaturi maxime de aproximativ 6 grade şi minime cuprinse între—4 şi—2 grade, în medie, fără variaţii semnificative de la o zi la alta. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare pe 2 şi 3 februarie şi, din nou, în intervalul 5 — 10 februarie, dar acestea vor fi în general slabe cantitativ.

Se încălzeşte şi în Moldova

În primele zile ale intervalului, în Moldova, deşi regimul termic diurn va marca o creştere treptată, vremea se va menţine rece, cu temperaturi maxime de la—2 la zero grade, respectiv minime de la—10 la—8 grade. Până pe 4 februarie, un proces de încălzire treptată va determina creşterea valorilor termice diurne spre o medie de 10 grade, în timp ce minimele nocturne vor atinge zero grade, vremea devenind caldă pentru această perioadă. La începutul celei de-a doua săptămâni, vremea se va răci, astfel încât mediile termice vor deveni apropiate de normele perioadei, respectiv între 4 — 5 grade ziua şi de la—4 la—2 grade noaptea, situaţie ce se va menţine pe parcursul întregii săptămâni. Precipitaţii în general slabe cantitativ şi pe arii destul de restrânse se vor semnala, cu o probabilitate mai mare, în intervalul 6 — 10 februarie.

Îngheţ în Dobrogea

În Dobrogea, în prima săptămână, vremea va fi în general în încălzire, de la valori medii maxime de—2 grade în prima zi, până la 8 — 9 grade în jurul datei de 5 februarie, perioadă în care va fi cald pentru această dată. În cea de-a doua săptămână, valorile termice diurne vor începe să scadă uşor şi treptat, astfel că în ultimele zile ale intervalului vor ajunge să se situeze în jurul celor specifice perioadei. Temperaturile minime vor scădea la finalul lunii ianuarie până la valori medii de până la—7 grade Celsius, apoi vor fi în creştere, astfel că, în intervalul 4 — 8 februarie, media lor va deveni uşor pozitivă. După data de 8 februarie, minimele termice vor coborî din nou sub pragul îngheţului. Până spre sfârşitul primei săptămâni, doar izolat şi trecător vor fi precipitaţii slabe, izolate, după care probabilitatea ca acestea să devină mai frecvente va creşte, dar vor fi în general slabe cantitativ.

Cald şi răcire treptată în Muntenia

În Muntenia, valorile termice diurne nu vor avea variaţii semnificative până la începutul lunii februarie, iar media lor va fi în jurul a—1 grad Celsius. Ulterior, până în 5 — 6 februarie, vor creşte şi vor atinge o medie pe întreaga regiune de 8 — 9 grade, astfel vremea devenind mult mai caldă decât în mod normal la această dată. După 6 februarie, vremea se va răci uşor şi treptat, iar în ultimele zile din interval maximele vor ajunge la o medie în jurul valorii de 5 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere până în dimineaţa de 1 februarie, atunci când media lor va fi de—10 grade, apoi vor creşte semnificativ, astfel că în data de 7 februarie vor fi apropiate de zero grade. În ultimele zile din interval vremea se va răci din nou, dar de această dată scăderea de temperatură va fi uşoară, iar media minimelor termice va ajunge la sfârşitul intervalului spre—3 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicată la începutul intervalului, când se vor semnala pe spaţii mici, dar mai ales după data de 5 februarie, când vor fi şi zile în care vor putea sa apară pe arii extinse.

În Oltenia, vreme deosebit de rece

În Oltenia, până la mijlocul primei săptămâni, vremea se va menţine rece, cu o medie a temperaturii maxime între—2 şi un grad Celsius. După această perioadă, se va încălzi, la început în zonele mai înalte de relief, apoi şi la câmpie, iar media valorilor diurne va ajunge până la 8 grade în jurul datei de 5 februarie. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi în scădere uşoară, până la medii de 4 — 5 grade, la finalul intervalului. Temperaturile nocturne vor fi, în medie, sub pragul îngheţului, în ambele săptămâni. Cel mai frig va fi în dimineaţa de 1 februarie, când media minimelor termice va fi în jurul a—9 grade, iar cele mai mari valori se vor atinge în intervalul 5 — 8 februarie, când această medie va fi de la—1 grad la zero grade. În prima săptămână, doar izolat vor fi condiţii de precipitaţii slabe, iar în cea de-a doua este posibil ca trecător acestea să apară pe spaţii mai mari.

Zero grade la munte

La munte, în primele două zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra valori diurne situate, în medie, în jurul a—4 grade şi nocturne între—11 şi—9 grade, dar în perioada 1 — 5 februarie vremea se va încălzi şi se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 5 — 6 grade, respectiv ale celor minime de—2 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Revenirea la normal a regimului termic va fi determinată de răcirea prognozată pentru 6 februarie, astfel încât, în intervalul 7 — 12 februarie, se vor înregistra medii termice comparabile cu cele climatologic normale, respectiv zero grade pe timpul zilei, şi—6 grade noaptea, fără variaţii semnificative în cea această a doua săptămână a intervalului de prognoză. Precipitaţii slabe se vor semnala izolat în jurul datei de 2 februarie şi, din nou, în intervalul 6 — 10 februarie. Estimările publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.






Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Lun Feb 06, 2017 1:32 pm

Se întorc ninsorile. Avertismentul făcut de meteorologi

https://www.antena3.ro/actualitate/se-i ... 98669.html



Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori moderate la munte şi în Moldova.
În intervalul 7 februarie, orele 2,00 - 9 februarie, orele 6,00, temporar se vor semnala precipitaţii în toate regiunile. Cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 l/mp, iar în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi în zonele deluroase şi montane din restul teritoriului, pe arii restrânse 30...40 l/mp.

În cursul nopţii de luni spre marţi (6/7 februarie) şi pe parcursul zilei de marţi (7 februarie), va ploua pe arii extinse, exceptând jumătatea de nord a Moldovei şi zona montană înaltă, unde vor predomina ninsorile.

Începând din cursul nopţii de marţi spre miercuri (7/8 februarie), în cea mai mare parte a Moldovei şi în zona de munte va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. Înrestul teritoriului vor fi precipitaţii mixte, iar în sud-estul ţării, începând din după-amiaza zilei de miercuri (08 februarie), treptat vor predomina ninsorile. Vântul va avea intensificări temporare în sudul Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, cu viteze ce vor depăşi la rafală de 50...55 km/h.

Trecător şi pe arii restrânse se va produce polei, cu o probabilitate mai ridicată în jumătatea de sud a Moldovei şi în Bărăgan.



Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Joi Feb 09, 2017 8:18 pm

România, lovită de un val de aer polar. În ce regiuni va fi ger cumplit, unde şi cât mai ninge

http://adevarul.ro/locale/calarasi/prog ... ml?ref=yfp

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineaţa, o informare meteo de frig şi nopţi geroase, în special pentru estul şi sudul ţării, valabilă până marţi, 14 februarie.

Astfel, conform meteolorologilor, în perioada 9 — 14 februarie, vremea va deveni deosebit de rece în majoritatea regiunilor, dar mai ales în est şi sud, unde temperaturile maxime se vor menţine preponderent negative. Nopţile vor fi geroase la începutul intervalului (în noaptea de joi spre vineri, 9/10 februarie) mai ales în Moldova şi în depresiunile intramontane, apoi, local, şi în Muntenia, Oltenia, Transilvania şi, izolat, în celelalte regiuni.

Temperaturile minime se vor situa, în general, între—17 şi—10 grade, mai scăzute, sub—22 de grade, îndeosebi în depresiunile din estul Transilvaniei şi jumătatea de nord a Moldovei. "În cursul zilei de joi (9 februarie) vor mai fi ninsori slabe cantitativ în Moldova, Muntenia şi Oltenia, precum şi în zonele de munte, iar vântul va avea unele intensificări în regiunile sudice, spulberând trecător zăpada. Pe arii restrânse în sud-est vor mai fi depuneri de polei", precizează ANM.







Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Dum Feb 12, 2017 6:12 am

Vremea ramane foarte rece, cu temperaturi de minus 8 grade, iar in Capitala s-ar putea sa ninga. Cand se va incalzi

http://stirileprotv.ro/stiri/vremea/ast ... ml?ref=yfp

Ziua de sambata ne-aduce vreme foarte rece si ceva fulguieli in sudul si estul tarii; soare si temperaturi potrivite momentului in rest.

Maximele pleaca de la minus 8 grade in nordul Moldovei si ajung pe la 7 grade in nord-vest.

Dobrogea si Baraganul. Aici cerul ramane acoperit de nori si e posibil sa fulguiasca trecator. Temperaturile se mentin
la valori foarte scazute. La amiaza se vor inregistra minus 4-minus 5 grade, iar vantul va mai avea unele porniri.

Foarte frig va fi si Moldova sudica si in nordul Munteniei. Vom avea in jur de minus 5 grade la orele pranzului. Pe parcursul zilei mai apar ceva conditii de fulguiala si vantul ramane destul de activ.

In jumatatea nordica a Moldovei avem de suportat inca o zi extrem de rece, cu maxime de minus 6-minus 7 grade. Innorarile persista si mai vin cateva ninsori slabe, iar peste noapte revine gerul si temperaturile ajung la minus 10 grade.

In schimb, in nordul Transilvaniei si in Maramures gasim vreme placuta, cu soare si temperaturi acceptabile. Acum, dimineata este ceata densa in zonele joase din judetul Satu Mare. Maximele urca pana la 6-7 grade, insa la noapte se face si aici foarte frig si temperaturile coboara spre pragul gerului.

In vestul tarii gasim vreme destul de buna, dupa ce se risipeste ceata din zonele de campie. Vantul continua sa sufle mai tare in sudul Banatului. Temperaturile ajung la valori potrivite pentru aceasta data: dupa pranz se vor inregistra 3-4 grade.

In centrul Romaniei avem vreme frumoasa, cu cer mai mult senin, dar in regimul termic sunt diferente majore. Va fi in continuare foarte frig in depresiuni, pe unde gerul persista
dimineata si noaptea. In schimb, in vestul provinciei vom avea 3-4 grade, cu plus.

In sud-vestul tarii asteptam vreme schimbatoare; cativa fulgi de zapada si temperaturi sub limita de inghet. Dimineata ar putea sa apara ceata, asociata cu chiciura.

In sudul tarii gasim vreme inchisa si rece. E posibil sa mai ninga slab; la amiaza se vor inregistra minus 5-minus 6 grade, iar dupa lasarea noptii va fi ger.

Sambata noaptea: Noaptea ne-aduce vreme geroasa in Transilvania, in Moldova, dar si prin Maramures, Oltenia si Muntenia. In tinuturile sudice norii vor fi numerosi si mai pot lasa cativa fulgi de zapada.

In zonele joase vom avea din nou ceata, asociata cu chiciura, iar vantul va continua sa prezinte intensificari in sudul Banatului si pe crestele montane. Temperaturile minime se vor situa intre minus 19 grade in depresiunile din estul Transilvaniei si minus 4 grade in vestul tarii si pe litoral.

Duminica: Inca o zi foarte rece in sudul si in estul tarii. Si tot pe aici se mai aduna norii si vor fi mai fi ceva conditii de fulguiala. In celelalte regiuni gasim vreme placuta, cu soare si temperaturi in limite normale. In zonele joase e posibil sa apara ceata si chiciura, iar vantul va fi destul de activ in sudul Banatului, pe litoral si la munte, la altitudini mari.

Temperaturile raman sub zero grade in sud, in est si in depresiunile din centrul tarii. Dupa pranz termometrele vor indica intre minus 6 si plus 5 grade.

Luni: Va fi foarte frig in sud, est si prin Transilvania estica, dar vom avea vreme buna in restul tarii. Mai apar cativa nori de ninsoare: dimineata in Oltenia, iar seara prin Moldova.

Marti: Vremea se mai imbuneaza un pic. Se anunta o incalzire treptata, dar si ceva precipitatii. Va ninge slab prin Moldova, Baragan si Dobrogea, dar nu lipsesc nici ploile
si se poate depune polei.



Bucuresti: Unde astazi va fi foarte frig. Maxima se va situa in jurul valorii de minus 4 grade; atmosfera va fi mohorata si ar putea sa fulguiasca trecator.

Duminica: Ramanem cu vremea rece. Innorarile persista si se mentin conditiile de fulguiala. La amiaza se vor inregistra minus 3 grade; iar noaptea va fi geroasa: temperatura va cobori pana la minus 13 grade.

Luni: Avem de suportat inca o zi extrem de rece, cu ger dimineata si din nou dupa lasarea noptii. Maxima se opreste tot pe la minus 3 grade si vom avea atmosfera schimbatoare,
cu innorari, dar si scurte momente insorite.

Marti: Asteptam vreme ceva mai buna. Norii se risipesc si se incalzeste usor. Dupa pranz vor fi in jur de zero grade, iar noaptea scapam de ger si minima se opreste pe la minus 5 grade.



Munte: Astazi gasim vreme frumoasa, dar va fi foarte frig dimineata si noaptea. Norii nu prea se arata, asa ca nu vorbim deloc despre ninsori; doar vantul va sufla mai tare in zona inalta, indeosebi in Carpatii de Curbura si in Muntii Banatului.

Duminica: Avem tot vreme buna, cu cer mai mult senin si temperaturi destul de placute.

Luni: Aproape nicio schimbare in prognoza. Asteptam atmosfera insorita in toate masivele si un vant mai intens in zonele de creasta.

Marti: se aduna norii in Carpatii Orientali si in Muntii Bucegi, pe unde sunt posibile ninsori slabe, trecatoare. Se incalzeste
usor si vantul mai prinde un pic de putere.

Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Joi Feb 16, 2017 7:38 pm

Prognoza meteo: când vine primăvara. Ce temperaturi se anunţă, unde va fi cel mai cald, când lovesc ploile şi ninsorile slabe

http://adevarul.ro/locale/calarasi/prog ... ml?ref=yfp

Vremea se încălzeşte în următoarele zile în toate regiunile, însă va fi capricioasă. Zilele cu precipitaţii vor alterna cu cele senine, iar primăvara încă se mai lasă aşteptată. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), până la sfârşitul lunii se anunţă precipitaţii în toată ţara.

In prima săptămână, regimul termic va fi în creştere uşoară şi treptată. Astfel, de la temperaturi maxime diurne de aproximativ 3 grade la început, se vor atinge, în medie, 8...10 grade în ultimele două zile. Temperaturile medii nocturne vor creşte, de asemenea, de la -6 la 0 grade în primele 7 zile. În cea de a doua săptămână, valorile de temperatură nu vor avea variaţii importante şi se vor menţine în jurul unei medii regionale de 11 grade, ziua şi 2 grade, noaptea, caracterizând o vreme caldă pentru a doua jumătate a lunii februarie. Până pe 18 februarie nu vor fi precipitaţii, dar în intervalul 19 – 26 februarie acestea, mai ales ploi, se pot semnala zilnic, cu o probabilitate mai ridicată de a fi mai însemnate cantitativ în jurul datei de 20 februarie.

Cald în Crişana

Vremea va intra într-un proces de încălzire, ce se va concretiza prin temperaturi maxime în creştere, de la o medie de 4 grade la începutul intervalului, până la 10 grade pe 17 februarie. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie similară, astfel încât temperaturile minime vor creşte, în medie, de la -7...-6 grade, până la 0...2 grade la mijlocul intervalului de prognoză. În cea de a doua săptămână, vremea va fi caldă, iar valorile termice se vor menţine relativ constante, în jurul unei medii regionale de 9 grade, ziua şi aproximativ 1 grad, noaptea. În prima săptămână a intervalului de prognoză probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă. Ulterior, până pe 26 februarie, vor fi mai ales ploi, iar în jurul datei de 20 februarie acestea pot fi moderate cantitativ.

Nopţi geroase în Transilvania

În prima săptămână a intervalului de prognoză, valorile termice vor fi în creştere de la o zi la alta, astfel încât maximele diurne vor atinge 7...8 grade în jurul datei de 18 februarie. Temperaturile nocturne vor caracteriza o vreme geroasă la începutul intervalului, când se vor înregistra, în medie, -14...-12 grade, apoi vor fi în creştere, spre o valoare medie regională de -2...0 grade pe 20 – 21 februarie. Pe parcursul celei de a doua săptămâni, regimul termic va fi apropiat de norme, cu medii ale temperaturii maxime de 7...8 grade şi minime de -2...0 grade. La începutul intervalului, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă, dar după data de 18 februarie acestea se vor semnala aproape zilnic, la nivel local. În jurul datei de 20 februarie se pot cumula cantităţi de apă mai importante.

8 grade în Maramureş

În intervalul 13-20 februarie va avea loc un proces de încălzire a vremii, astfel încât temperaturile maxime vor creşte de la 3 grade la început, până la 7...8 grade în cea de a doua săptămână a intervalului de prognoză, când vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară, fiind în creştere de la -10...-8 grade la început, până în jurul a 0 grade în cea de a doua săptămână de prognoză. În primele zile nu vor fi precipitaţii, dar după data de 17 februarie acestea se vor semnala pe arii relativ extinse, iar pe 20 – 21 februarie se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate.

Precipitaţii în Moldova

În prima jumătate a primei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece, cu medii ale maximelor termice de -4...0 grade şi ale temperaturilor nocturne situate între -12 şi -4 grade. După data de 16 februarie, când valorile termice se vor apropia de cele climatologic specifice perioadei, respectiv maxime în jurul unei medii de 0 grade şi minime medii de -9...-8 grade, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, astfel încât temperaturile maxime vor creşte de la 3 grade în data de 17 februarie până la o medie în jurul a 8 grade pe 24-26 februarie. Mediile temperaturilor minime vor evolua similar în cea de-a doua săptămână, fiind în creştere treptată, de la -4 grade până la -1 grad. În primele zile ale intervalului, trecător vor fi posibile fulguieli, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor în general slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi relativ ridicată în toate zilele.

Ploi şi în Dobrogea

Vremea va intra într-un proces de încălzire începând cu data de 15 februarie, urmând ca valorile medii ale temperaturilor maxime să crească de la 0...3 grade până la 8...10 grade spre sfârşitul primei săptămâni. Minimele nocturne vor creşte, în medie, de la -10...-8 grade la început, spre -5...-2 grade în intervalul 15- 17 februarie, iar ulterior procesul de încălzire va continua astfel că vor fi valori medii termice nocturne de -2...0 grade în zilele de 17 şi 18 februarie şi 2...4 grade, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe cantitativ, mai ales ploi, va fi relativ ridicată în cea de-a doua săptămână, în special în intervalul 20- 22 februarie.

Vreme caldă în Muntenia

În primele zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea. Vor fi valori medii ale temperaturilor maxime între -3 şi 0 grade şi ale celor minime între -14...-11 grade. Începând din 15 februarie, vremea va intra într-un proces de încălzire şi, treptat, va deveni caldă pentru această perioadă. Temperatura medie diurnă va fi de 2...4 grade la început, atingând 10...12 grade în jurul datei de 23 februarie. Temperaturile nocturne, vor creşte de la -8...-6 grade pe 16 şi 17 februarie, spre 0 grade, în cea mai mare parte a celei de-a doua săptămâni. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor în general slabe, mai ales sub formă de ploaie, va fi relativ ridicată în cea de-a doua săptămână, cu deosebire în intervalul 20-22 februarie.

Temeperaturi ridicate în Oltenia

Vremea va fi geroasă la începutul intervalului, apoi va intra într-un proces de încălzire. Astfel, valorile medii ale temperaturilor maxime vor creşte de la 4...8 grade, spre 11...13 grade în a doua jumătatea a celei de-a doua săptămâni. Valorile medii ale temperaturilor minime vor urma aceeaşi evoluţie, crescând de la -12...-10 grade la începutul primei săptămâni, spre -6...-4 grade în intervalul 15-19 februarie şi ulterior spre 0...2 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi relativ ridicată în unele zile ale celei de-a doua săptămâni, în special în jurul datei de 20 februarie.

Vreme caldă la munte

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în majoritatea masivelor montane la începutul intervalului, apoi va intra într-un proces de încălzire începând cu 15 februarie. Valorile medii ale temperaturilor maxime vor creşte de la 0...1 grad de la mijlocul primei săptămâni, până la 2...3 grade spre sfârşitul intervalului, iar cele minime de la -8...-5 grade, până la valori medii în jur de -4 grade, spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în intervalul 18 - 26 februarie.




Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Sâm Feb 18, 2017 5:17 pm

Vremea se schimbă! Meterologii au anunțat cod galben în mai multe județe!

http://a1.ro/news/social/vremea-se-schi ... 35000.html#

Veștile despre vreme nu par să fie la fel de bune ca cele de săptămâna trecută. Ce au prognozat meterologii?

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă mai multe atenționări nowcasting cod galben de ceață valabile pentru cinci județe.

Vor fi afectate zona de câmpie a județului Caraș-Severin (până la ora 11:00), județul Vâlcea (până la ora 10:40), zona de câmpie a județului Vrancea, județul Sălaj și județul Maramureș (până la ora 9:00).

În aceste regiuni se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 demetri și izolat sub 50 de metri. Izolat vor fi depuneri de chiciură și condiții de polei.

ORA 08.24 Cod galben de ceață și polei în opt județe, sâmbătă dimineață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă dimineața, o serie de atenționări nowcasting Cod galben de ceață și polei, valabile în opt județe din Moldova, Transilvania și Muntenia.

Potrivit meteorologilor, până la ora 10:40, în mai multe localități din județul Vâlcea, se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității, local, sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri, iar până la ora 9:00, se vor afla sub Cod galben de ceață și vizibilitate redusă localități din județele Sălaj și Maramureș. Izolat vor fi depuneri de chiciură și condiții de polei.

De asemenea, tot până la ora 9:00, în zonele de câmpie ale județelor Vrancea, Bacău și Neamț și în județele Galați și Vaslui, se va semnala polei asociat cu ploaie slabă.

Atenționările de fenomene meteo imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum șase ore, precizează ANM.

Sursa: Agerpres

http://observator.tv/social/avem-progno ... ent=199807

Avem PROGNOZA METEO până în luna mai! Ce ne aşteaptă în următoarele trei luni

Meteorologii au realizat prognoza pentru următoarele trei luni, martie, aprilie şi mai.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în luna martie, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de normal în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai scăzute, local, in nord, centru şi vest. Cantităţile totale de precipitaţii se vor situa peste normele climatologice în cea mai mare parte a ţării.

În aprilie, temperatura aerului va avea valori în apropierea mediei climatologice în cea mai mare parte a ţării, local mai scăzute în nord, nord-est şi centru. De asemenea, cantităţile totale de precipitaţii vor putea fi excedentare, cu precadere în regiunile nordice şi centrale.

În ultima lună de primăvară, mai, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de normal în sudul şi local în vestul şi centrul ţării şi posibil mai scazute în restul teritoriului.

În mai, cantităţile totale de precipitaţii se vor situa în apropierea normelor climatologice în sud şi sud-est şi vor putea fi excedentare în restul teritoriului.



Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Vin Mar 17, 2017 6:04 am

ALERTĂ meteo de vânt puternic şi ninsori până vineri după-amiază

http://www.businessmagazin.ro/actualita ... 43?ref=yfp

=============

Prognoza meteo: în ce zi vine primăvara adevărată. Cât de mult se încălzeşte şi când scăpăm de valul de ploi

http://adevarul.ro/locale/calarasi/prog ... ml?ref=yfp

Vreme mohorâtă în următoarele zile, dar cu valori termice ce se vor situa în jurul mediilor multianuale, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM). La munte vor predomina ninsorile, iar în restul regiunilor sunt aşteptate ploi. De vineri însă, vremea se schimbă, ploile devin tot mai rare, iar duminică sunt aşteptate 18 grade în sud-estul ţării.

Miercuri, 15 martie, cerul va fi temporar noros şi va ploua, local în est şi izolat în rest. La munte precipitaţiile, slabe cantitativ, vor fi mixte. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 8 grade în estul Transilvanieie şi 14 grade în Oltenia, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 şi 5 grade. În zonele joase de relief vor fi condiţii de ceaţă. Şi joi vor fi înnorări temporare, iar în jumătatea de est a teritoriului, trecător, va ploua slab. La munte precipitaţiile vor fi mixte. Conform ANM, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 şi 17 grade, iar cele minime se vor încadra între -3 şi 5 grade. Începând de vineri, 17 martie, vremea intră într-un proces de încălzire, astfel că duminică mercurul din termometre ajung la 18 grade în sud-estul ţării. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în a doua parte a intervalului, îndeosebi în vestul, centrul şi nordul ţării. Meteorologii spun că după 20 martie vine cu adevărat primăvară, vom avea parte de vreme frunmoasă, fără înnorări şi precipitaţii.

Temperaturi de 12 grade în martie

În martie, prima lună de primăvară a anului 2017, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a teritoriului, dar posibil mai scăzute, local, în nord, centru şi vest. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra, în martie, în zona Moldovei (între -1 grad şi 5 grade) şi Transilvaniei (între 0 şi 5 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Oltenia, respectiv între 3 şi 7 grade Celsius, respectiv în Banat, între 4 şi 7 grade Celsius. Cantităţile totale de precipitaţii se vor putea situa, în cea mai mare parte a ţării, peste media climatologică în restul ţării, stabilită la 38,3 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 60 l/mp), Oltenia (59 l/mp), Transilvania şi Crişana (până la 54 l/mp) şi Banat (53 l/mp).

Precipitaţii abundente în aprilie

Potrivit ANM, în aprilie 2017, valorile termice medii ale aerului se vor putea situa, în general, în apropierea mediei climatologice (9,3 grade Celsius). Temperaturile medii vor fi cuprinse între 5 şi 11 grade Celsius, în Moldova. În acelaşi timp, valori pozitive, de până la 12 grade Celsius, se vor consemna în Banat, Oltenia şi Muntenia. Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii vor putea fi excedentare, cu precădere în regiunile nordice şi centrale, peste normele perioadei, stabilite prin măsurători de specialitate la 51,3 l/mp. În zona Banatului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 78 l/mp, în Oltenia la 75 l/mp, în Transilvania la 70 l/mp, în Crişana la 69 l/mp şi în Maramureş la 65 l/mp. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.








Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Sâm Mar 18, 2017 6:06 am

Prognoza meteo: vreme de coşmar. În ce regiune va ploua în fiecare zi, cât de cald se face după 21 martie, unde va fi frig

http://adevarul.ro/locale/calarasi/prog ... ml?ref=yfp

Până pe 26 martie nu scăpăm de ploi. Deşi mai sunt şi intervale în care temperaturile urcă la 15-16 grade, vremea va fi mohorâtă în toată ţara, iar precipitaţiile, nelipsite din peisaj, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în următoarele două săptămâni.

Răcire uşoară în Banat

În Banat, în prima săptămână, regimul termic nu va avea variaţii semnificative, astfel încât temperaturile diurne se vor situa, în medie, în jurul a 12 grade, iar cele nocturne se vor încadra, în general, între un grad şi 3 grade. În intervalul 18 — 20 martie, valorile de temperatură vor creşte spre o medie de 15 — 16 grade ziua şi aproximativ 5 grade noaptea, valori în jurul cărora se vor menţine până pe 24 martie. În ultimele zile ale prognozei, se va manifesta o tendinţă de uşoară răcire, iar mediile termice vor scădea cu 2-3 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată la începutul primei săptămâni de prognoză şi, din nou, în intervalul 19 — 25 martie.

Se încălzeşte în Crişana

În Crişana, până pe 17 martie, media regională a temperaturilor diurne se va menţine relativ constantă, în jurul unei valori de 11 grade. Ulterior, regimul termic va marca o creştere, iar media maximelor va fi de 14 — 15 grade în intervalul 18 — 23 martie, pentru ca, în ultimele zile ale celor două săptămâni de prognoză, să scadă din nou spre aproximativ 12 grade. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, caracterizată printr-o medie de zero — un grad, până pe 18 martie, apoi vor creşte spre aproximativ 4 grade în intervalul 20 — 24 martie şi la finalul intervalului de prognoză vor scădea uşor, cu unu — două grade. În prima săptămână a intervalului de prognoză, doar la început va ploua slab, după care probabilitatea pentru precipitaţii va deveni redusă. În a doua săptămână se vor semnala zilnic ploi pe arii relativ extinse.

Variaţii termice în Transilvania

În Transilvania, în primele zile ale intervalului de prognoză, valorile termice se vor menţine relativ constante, atât ziua, cât şi noaptea şi se vor situa în jurul unor medii de 9 grade la temperaturile maxime şi zero grade la cele minime. Între 18 şi 22 martie vremea se va încălzi uşor, iar media temperaturilor diurne va atinge 15 grade, pentru ca ulterior, până la finalul celor două săptămâni, să scadă din nou spre 10 grade. În ceea ce priveşte temperaturile nocturne, acestea se vor situa între—4 şi—2 grade în perioada 17 — 19 martie, iar apoi vor creşte uşor, spre medii de zero — două grade, ce se vor menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. Vor fi precipitaţii slabe, pe arii restrânse, între 12 şi 16 martie, dar după data de 19 martie acestea se vor semnala zilnic, la nivel local, iar cantităţile de apă pot fi, izolat, moderate.

Precipitaţii în Maramureş

În Maramureş, în primul interval al prognozei, regimul termic se va menţine constant şi se va caracteriza prin valori medii la scara întregii regiuni de 9 — 10 grade ziua şi între—1 şi un grad Celsius, noaptea. Ulterior, o uşoară încălzire a vremii va determina creşterea mediilor termice spre 14 grade la temperaturile maxime şi 4 grade la temperaturile minime, pe 22 — 23 martie. În ultimele zile de prognoză, valorile termice vor scădea cu până la 3 grade şi se vor înregistra medii de 11, respectiv un grad Celsius. Vor fi precipitaţii în fiecare zi a intervalului 19 — 25 martie, iar pe 19 şi 22 martie acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi pot fi moderate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă.

In Moldova, regim normal

În Moldova, în prima săptămână de prognoză, vremea se va încălzi treptat, astfel încât maximele diurne vor creşte de la valori medii de 7 grade la începutul intervalului spre 14 grade în ziua de 19 martie. După această dată, vor fi uşoare variaţii în ceea ce priveşte regimul termic diurn, valorile de temperatură situându-se, în medie, în jurul valorii de 13 grade. Minimele nocturne se vor situa în jurul normelor climatologice pe tot parcursul celor două săptămâni şi doar în nopţile de 16 spre 17, respectiv 17 spre 18 martie, valorile termice, cuprinse între—2 şi 0 grade, vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă. Aproape în fiecare zi se vor semnala precipitaţii, dar pe arii relativ restrânse şi, în general, slabe cantitativ.

Vreme caldă în Dobrogea

În Dobrogea, până în 19 martie, vremea va fi normală din punct de vedere termic, cu valori maxime ce se vor încadra, în medie, între 8 şi 12 grade. Variaţiile de temperatură, de la o zi la alta, vor fi nesemnificative, urmând ca temperaturile maxime să se situeze în jurul a 12 grade până spre sfârşitul intervalului de prognoză, caracterizând o vreme caldă. Regimul termic nocturn va marca o scădere, de la valori, în medie regională, de 5 grade la începutul primei săptămâni, până spre un grad, în noaptea de 17 spre 18 martie. După această dată, temperaturile minimele vor creşte şi vor ajunge din nou la valori de 5 — 6 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea vor fi mai importante cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse doar la începutul primei săptămâni.

Nopţi reci în Muntenia

În Muntenia, vremea se va încălzi, astfel încât se vor înregistra temperaturi diurne situate, în medie, de la 10 grade în prima zi până la 15 grade la sfârşitul primei săptămâni a intervalului de prognoză. Din data de 19 martie, regimul termic nu va mai avea variaţii importante, media regională ale temperaturilor maxime urmând a se situa între 13 şi 16 grade. Valorile minime nocturne vor fi cuprinse, în medie, între două şi patru grade, cu excepţia intervalului 17 — 19 martie, când acestea vor marca o scădere, iar în noaptea de 17 spre 18 martie se vor consemna valori uşor negative, de—1 grad, în medie. Local şi temporar va ploua, mai însemnat cantitativ în prima zi a intervalului, dar posibil şi spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Temperaturi ridicate în Oltenia

În Oltenia, valorile termice diurne vor avea uşoare variaţii de la o zi la alta, dar se vor situa aproape pe tot parcursul intervalului de prognoză, între 11 şi 16 grade, cu cea mai ridicată valoare în ziua de 21 martie. Regimul termic nocturn va marca o scădere uşoară la începutul primei săptămâni, care se va concretiza prin valori de temperatură de la 3 grade în primele nopţi, spre—1 grad, în medie, în noaptea de 17 spre 18 martie. După această dată, minimele termice vor creşte şi se vor menţine în jurul a 3 — 4 grade până la finalul perioadei de prognoză. Va ploua local, dar în general slab cantitativ, la începutul intervalului de prognoză şi, din nou, între 22 şi 26 martie. În rest, probabilitatea pentru precipitaţii va fi destul de redusă.

Se încălzeşte şi la munte

La munte, regimul termic nu va avea variaţii importante pe parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză şi va fi caracterizat de valori diurne cuprinse, în medie, între două şi patru grade, posibil mai ridicate în intervalul 21 — 23 martie, spre 5 — 6 grade. Temperaturile nocturne vor fi exclusiv negative şi vor avea valori medii situate în jurul a—5 grade până pe data de 18 martie, apoi vor marca o creştere şi se vor situa între—4 şi—2 grade, în intervalul 19 — 26 martie. Vor fi precipitaţii la nivel local pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar după data de 19 martie vor fi posibile cantităţi de apă mai importante. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Citeste mai mult: adev.ro/omy0v8










Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Mie Apr 19, 2017 6:05 am

Cod galben de ploi pentru sudul, centrul ÅŸi estul Å£ării

http://adevarul.ro/locale/buzau/cod-gal ... ml?ref=yfp

ANM a emis o avertizare meteorologică potrivit căreia, în intervalul 19 aprilie ora 18.00 - 21 aprilie ora 10.00, vor fi precipitaÅ£ii mai ales în sudul, centrul ÅŸi estul teritoriului.

În aceste zone, cantităÅ£ile de apă vor depăÅŸi 25 l/mp. Potrivit aceleiaÅŸi informări, în după-amiaza de joi, 20 aprilie, ÅŸi în noaptea de joi spre vineri - 20/21 aprilie, aria acestora se va restrânge către est.

În afară de judeÅ£ul Buzău, mai sunt vizate de codul galben de ploi municipiul BucureÅŸti ÅŸi judeÅ£ele: Alba, ArgeÅŸ, Bacău, BistriÅ£a-Năsăud, BotoÅŸani, Brăila, CaraÅŸ-Severin, Cluj, ConstanÅ£a, DâmboviÅ£a, GalaÅ£i, Gorj, Hunedoara, IalomiÅ£a, IaÅŸi, Ilfov, MaramureÅŸ, MureÅŸ, NeamÅ£, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Vâlcea.

Citeste mai mult: adev.ro/ooloea



Scrie răspuns

Înapoi la “Drumetii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori